Kako vedeti, da spiješ preveč kave

Kako vedeti, da spiješ preveč kave - FeelRooty

V svetu, kjer je kava pogosti sopotnik, zlahka spregledamo tanko mejo med nadzorovanim uživanjem skodelice kave in pretiranim uživanjem ter stranskimi učinki, ki jih kava lahko ima.V tem članku lahko prebereš, kako prepoznati, kdaj ti tvoja navada pitja kave ne služi več, temveč lahko ovira tvoje dobro počutje. Raziskali bomo, kako kava resnično vpliva na telo, kakšni so znaki prekomernega uživanja in kako ugotoviti, ali bi bilo dobro, da na svoj odnos s kavo pogledaš še iz druge perspektive.

Ne glede na to, ali piješ svojo drugo skodelico kave, iščeš alternativo kavi, razmišljaš o zmanjšanju količine zaužitega kofeina ali brskaš po internetu, ali je kava lahko problematična, se nam pridruži na tem raziskovanju učinkov kofeina in kave na telo in možgane.

Kaj je kofein?

Kofein je naravno poživilo, ki ga najpogosteje najdemo v zrnih kave, listih čaja in kakavovih zrnih. Ta psihoaktivna snov se po vsem svetu pogosto uživa v različnih oblikah, kot so kava, čaj, energijske pijače in celo čokolada. Priljubljen je zaradi svoje sposobnosti odganjanja utrujenosti in izboljšanja koncentracije.

Ob uživanju se kofein absorbira v krvni obtok in potuje v možgane, kjer blokira zaviralni nevrotransmiter adenozin. Ta blokada vodi do povečanja drugih nevrotransmiterjev, kot sta norepinefrin in dopamin, kar izboljša delovanje nevronov. Rezultat je povečana budnost in energija. Vendar pa lahko pretirano uživanje povzroči stranske učinke, kot so nemir, živčnost, nespečnost, hitrejši srčni utrip in prebavne težave.

Kofein ima tudi pomembno mesto v različnih kulturah, pogosto povezano s socialnimi rituali, kot so jutranji odmori za kavo ali popoldanski čaj. Njegova priljubljenost ni le posledica njegovih poživljajočih učinkov, pogosto ima namreč tudi svojo vlogo v socialnih interakcijah in tradicijah. V sodobni kulturi je kava pogosto povezana s srečanji s prijatelji in obvladovanjem zahtev hitrega življenjskega sloga. V bolj tradicionalnih okoljih, na primer v Južni Ameriki, je pitje čaja Yerba Mate ritual za ohranjanje zdravja in dolgoživosti.

Kako prepoznati pretirano uživanje kave

Zaradi zahtevnega življenjskega sloga se mnogi ljudje močno zanašajo na kavo, da jim dvigne energijo in koncentracijo. Zanašanje na več skodelic kave ali energijskih pijač na dan je postalo običajno, da bi zadostili zahtevam vsakdanjega življenja. Vendar pa to pogosto zasenči pomembnost usklajevanja se z našimi naravnimi bioritmi in notranjo uro, ki je ključna za upravljanje z ravnjo energije in splošnim počutjem. Pomembno je najti ravnotežje med uživanjem kave in negovanjem naravnih ritmov našega telesa.

Pretirano uživanje kave lahko privede do različnih simptomov, vključno z nespečnostjo, živčnostjo, nemirnostjo, prebavnimi težavami, hitrim bitjem srca in tresavico. Pri nekaterih posameznikih lahko celo zmerno uživanje sproži te učinke, kar kaže na nižjo toleranco do kofeina.

Kako je torej s kavo?

Kofein v kavi ima do 9 ur dolgo razpolovno dobo, kar pomeni, da po pitju skodelice kave lahko po 9 urah še vedno polovica tega kofeina ostane v tvojem telesu. Če torej spiješ skodelico kave ob peti uri popoldan, bo polovica kofeina še vedno v tvojem sistemu, ko bi naj že globoko spal.

Nekateri verjetno razmišljate o tem, da to za vas ne drži - da lahko spijete skodelico kave in greste spat. Res je, odvisno od tega, kako hitro vaša jetra presnavljajo kofein in nekateri ljudje imajo hitro presnovo. Spet drugi pa bomo popolnoma budni, če spijemo skodelico kave prepozno v dnevu. Dejstvo je, da tudi, če lahko zaspiš po skodelici kave, bo kakovost tvojega spanca trpela. Z našimi navadami treniramo svoje telo in notranjo uro in če jo nenehno treniramo, da dobimo skodelico kave vsak dan (včasih celo več skodelic na dan), tudi zvečer ali takoj, ko se zbudimo, naše telo težko normalno funkcionira, ko je ne dobimo. In tako izčrpavamo telo in ga prikrajšamo za njegov naravni potencial, da nam zagotovi potrebno energijo.

Pripravili smo nekaj zelo uporabnih strategij, ki se jih je dobro držati:

  • Ko se zbudiš, počakaj 1-2 uri, preden zaužiješ skodelico kave, da omogočiš naravni proces prebujanja telesa.
  • Izogibaj se kofeinu po 16. uri, da zmanjšaš njegov vpliv na spanje.
  • Pij veliko vode čez dan, dehidracija se namreč pogosto zamenja z utrujenostjo.
  • Naj kava ne bo tvoje zavetje pri utrujenosti ali stresu - ne ignoriraj znakov, da tvoje telo potrebuje počitek.
  • Preklopi na zdravo alternativo kavi, kot je MagicRooty, ki ne povzroča odvisnosti ali negativnih stranskih učinkov kave, kot so nemir, živčnost in tesnoba.

Kava ponuja hitro povečanje energije, vendar pa se potem pogosto pojavi padec energije. Nasprotno pa MagicRooty zagotavlja stabilni dvig energije brez padcev ali živčnosti, zahvaljujoč naravnim sestavinam - adaptogenim zeliščem in medicinskim gobam, ki podpirajo naše telo in um.

Na splošno skodelica kave vsebuje 80-100 mg kofeina, MagicRooty pa vsebuje le 50 mg kofeina iz čaja Yerba Mate, ki ima popolnoma drugačen mehanizem delovanja kot kava. Ta nutropik namreč vsebuje optimalno razmerje kofeina in teobromina, ki ti daje potrebno energijo brez stranskih učinkov.

Da bi bili produktivni, polni energije in se počutili dobro, moramo vlagati v svoje navade. Tu pride na vrsto MagicRooty. Zasnovan je tako, da zagotavlja kratkotrajne učinke povečanja energije in fokusa, ne da bi ogrozil tvoje dolgoročno dobro počutje. Še več, zaradi specifičnega delovanja zelišč in gob, ki jih vsebuje, bo na dolgi rok še prispeval k tvojemu dobremu počutju, ti pa boš imel novo najljubšo (jutranjo) rutino.

Naslednja objava

4 preprosti načini za vključitev MagicRooty-ja v tvojo vsakodnevno rutino - FeelRooty
Čoko chia puding z jagodičevjem in MagicRooty-jem - FeelRooty

Dodaj komentar

Vsi komentarji so pred objavo pregledani.

To spletno mesto ščiti reCAPTCHA, pri čemer veljajo Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji uporabe.