kavni nadomestki

Nadomestek kave v nosečnosti - je kofein varen?

Nadomestek kave v nosečnosti

Nosečnost je čas sprememb in čas, ko se žensko telo pripravlja na razvoj otroka. V tem obdobju se pogosto pojavi tudi vprašanje, ali je varno uživati kavo med nosečnostjo in kateri nadomestek kave v nosečnosti je najboljši. Čeprav je zmerno uživanje kofeina med nosečnostjo običajno varno, se mnoge nosečnice odločijo poiskati kavne nadomestke, ki bodo zadovoljili njihovo potrebo po energiji brez tveganja za njihovo zdravje in zdravje otroka.

Kofein med nosečnostjo?

Jutranje zbujanje brez skodelice kave se zdi misija nemogoče za mnoge nosečnice, še posebej v prvih mesecih, ko je lahko utrujenost bolj intenzivna. Toda s pravim kavnim nadomestkom lahko dosežete enako budnost in energijo, ne da bi tvegali negativne vplive kave na razvoj ploda.

Med študijami, ki so raziskovale vpliv kofeina na nosečnost, so številne potrdile povezavo med visokim vnosom kofeina in povečanim tveganjem za splav, prezgodnji porod in nizko porodno težo otroka, druge pa so ugotovile, da ni skrbi za vnos kofeina med nosečnostjo: 

    • Študija objavljena v "Journal of Obstetrics and Gynaecology Research" je pokazala, da zmerno uživanje kofeina med nosečnostjo ni povezano z večjim tveganjem za negativne učinke na zdravje ploda.
    • Raziskava, objavljena v "European Journal of Clinical Nutrition", je pokazala, da zmerno uživanje čaja med nosečnostjo ni povezano z večjim tveganjem za nizko porodno težo ali prezgodnji porod.
    • Študija iz leta 2019, objavljena v "Nutrients", je pokazala, da uživanje zelenega čaja med nosečnostjo ni povezano z večjim tveganjem za razvoj gestacijskega diabetesa ali preeklampsije.

Zaradi vseh podatkov je priporočljivo, da nosečnice omejijo vnos kofeina na manj kot 200 miligramov na dan.

To pomeni približno eno ali dve skodelici kave na dan, odvisno od jakosti kave.

Ker pa je težko nadzorovati vnos kofeina preko kave, saj obstaja veliko vrst in znamk kave ter ima posledično vsaka skodelica kave drugačno vsebnost kofeina, poleg tega pa kava povzroča mnogo negativnih učinkov, bodoče mamice rade posegajo po kavnih nadomestkih.

Popularni nadomestki kave med nosečnostjo

Pomembno je, da nosečnice izberejo nadomestke za kavo, ki so varni in hranljivi. S tem ko se odločijo za zdrave alternative, lahko bodoče mamice zagotovijo, da njihova nosečnost poteka čim bolj gladko in brezskrbno.

Najpopularnejši kavni nadomestki med nosečnostjo so:

    • Napitki z medicinskimi gobami in adaptogeni
    • Čaji
    • Cikorija

Napitki z medicinskimi gobami in adaptogeni

Napitki z medicinskimi gobami in adaptogeni se v tradicionalnih medicinah jemljejo že tisočletja, pri nas pa so postali popularni v zadnjih letih. Gobe kot so lion’s mane (resasti bradovec), cordyceps (kordiceps), reishi in druge so izredno močni antioksidanti, ki imajo mnogo pozitivnih učinkov.

medicinska-goba-kordiceps

Jemanje teh gob pozitivno vpliva na energijo, imunski sistem ter splošno počutje. Poleg tega pa imajo te gobe še mnogo drugih pozitivnih učinkov - od pozitivnega vpliva na delovanje hormonov do boljšega zdravja možganov.

Na drugi strani imamo adaptogene (adaptogena zelišča) kot so rhodiola rosea (rožni koren), astragalus, alpiniga galanga (galangal), ashwagandha (ašvaganda), maca in druge. Adaptogeni na naraven način znižujejo stres in anksioznost, pomirjajo, hkrati pa dvigujejo energijo ter izboljšujejo splošno počutje. 

Kombinacija medicinskih gob in adaptogenov je fantastična za izboljšanje vsesplošnega počutja, povečanje energije ter znižanje stresa, žal pa večina takšnih mešanic ni dobrega okusa.

Ena svetla izjema je napitek MagicRooty.

MagicRooty je prvi pravi naraven nadomestek kave z odličnim okusom po kakavu, ki vsebuje medicinske gobe in izvlečke adaptogenih zelišč z znanstveno-dokazanimi učinki na delovanje vaših možganov, povečanje energije, fokusa in znižanje stresa.

napitek-MagicRooty

Gre za slovenski izdelek, razvit pod taktirko slovenskih in tujih strokovnjakov. 

Glavna prednost MagicRooty-ja je ta, da ima čudovit okus po kakavu, hkrati pa vsebuje izredno kvalitetne sestavine.

Poleg tega vsebuje zgolj 50 mg kofeina, pa še to iz Yerba Mate čaja, čigar delovanje je precej drugačno od kave. 

Povprečna uporabnica MagicRooty-ja čuti 2x efekte kave brez stranskih učinkov. Poleg tega je dozacija kofeina precej pod priporočljivo vrednostjo za nosečnice!

Če bi radi poskusili MagicRooty-ja, lahko to storite tukaj >> 

Čaji

Druga dobra možnost za nadomestek kave v nosečnosti so zeliščni čaji. Zeliščni čaji ne vsebujejo kofeina in so pogosto bogati z antioksidanti ter drugimi hranili, ki so koristni za zdravje. Čaji kot so ingverjev čaj, metin čaj ali kamilica so odlična izbira, saj ne le pomagajo pri ohranjanju hidracije, ampak imajo tudi blagodejen učinek na prebavo, ki je lahko pogosto izziv med nosečnostjo.

skodelica-čaja

Žal zeliščni čaji ne povišajo energije, zato so nadomestki kot je MagicRooty iz tega vidika boljša izbira. 

Poleg tega lahko bodoče mamice razmislijo o pitju zelenega čaja. Zeleni čaj je znan po svojih številnih zdravstvenih koristih, vključno z izboljšanjem razpoloženja, spodbujanjem metabolizma in podporo imunskemu sistemu.

Zeleni čaj vsebuje cca. 30-50 mg kofeina na dozacijo (podobno kot MagicRooty), le da je težko točno vedeti vsebnost kofeina. Poleg tega zeleni čaj nima vseh pozitivnih učinkov, kot jih ima MagicRooty, zato je ta napitek z gobami iz tega vidika boljša izbira. 

Cikorija

Cikorija je rastlina, ki je znana po svoji uporabnosti v kulinariki in tradicionalni medicini. Ta naravni nadomestek kave ima bogat in poln okus z rahlim grenkim priokusom.

skodelica-cikorije

Poleg kulinaričnih namenov ima cikorija tudi koristi za počutje. Nekateri verjamejo, da lahko pomaga izboljšati prebavo, spodbujati apetit in delovati kot diuretik. 

V kulinariki je prisotna v solatah, juhah, in kot nadomestek kave, medtem ko ima v tradicionalni medicini svoje mesto zaradi svojih potencialnih zdravstvenih koristi.

Žal pitje cikorije ne bo povišalo vaše energije ali znatno izboljšalo vašega počutja, zato ni zares nadomestek kave. 

Priporočilo

Kot smo ugotovili, obstaja več možnosti, kako nadomestiti kavo v obdobju nosečnosti. Obstaja kar nekaj nadomestkov - od različnih čajev in cikorije, do napitkov z medicinskimi gobami in adaptogeni.

Z izbiro teh alternativ lahko nosečnice uživajo v prijetnih okusih brez skrbi glede morebitnih negativnih vplivov na svoje zdravje ali zdravje svojega otroka. Zdravje in dobro počutje sta vedno na prvem mestu, zato je pomembno, da nosečnice poskrbijo zase na najboljši možen način, tudi ko gre za izbiro pijače, ki jo uživajo.

Pri MagicRooty-ju lahko natančno izmerimo 1 dozacijo in s tem tudi vsebnost kofeina (50 mg na dozacijo), poleg tega pa vsebuje še medicinske gobe in adaptogena zelišča, ki imajo mnogo pozitivnih učinkov. 

Kljub temu da so omenjeni nadomestki za kavo verjetno varni za uživanje med nosečnostjo, je vedno priporočljivo, da se nosečnice pred uživanjem novih živil ali pijač posvetujejo s svojim zdravnikom. Vsaka nosečnost je edinstvena, zato je pomembno upoštevati individualne potrebe in omejitve.

Pogosta vprašanja

Je kofein varen med nosečnostjo?

Študije kažejo, da med nosečnostjo ni priporočljivo piti več kot 200-300 mg kofeina/dan. To v praksi pomeni maksimalno 2-3 povprečni skodelici kave. (*

Kaj je najboljši vir kofeina med nosečnostjo?

Najboljši vir kofeina med nosečnostjo je tisti, čigar vnos najlažje nadzorujete. Mi predlagamo pitje napitka MagicRooty, ker lahko praktično do miligrama natančno izmerite vnos kofeina v svoje telo. 

Kaj je najboljša brezkofeinska alternativa med nosečnostjo?

Zeliščni čaji, cikorija in "žitne kave" so najboljše alternative brez kofeina. 

Naslednja objava

9 naravnih nadomestkov kave, ki prekašajo kavo - FeelRooty
Kavni nadomestek iz cikorije: Kavna alternativa ali zgolj placebo? - FeelRooty

Dodaj komentar

Vsi komentarji so pred objavo pregledani.

To spletno mesto ščiti reCAPTCHA, pri čemer veljajo Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji uporabe.