medicinske gobe

Medicinske gobe: Čudežni učinki, varnost in kje jih dobiti?

Medicinske gobe: Čudežni učinki, varnost in kje jih dobiti? - FeelRooty

Medicinske gobe so posebna vrsta gliv, ki jih že tisočletja uporabljajo v tradicionalni medicini zaradi njihovih izjemnih zdravilnih lastnosti. Uporabljajo se za krepitev imunskega sistema, izboljšanje mentalnih sposobnosti, povečanje energije, zmanjšanje vnetij ter za splošno podporo vitalnosti in dolgoživosti.

Vendar se mnogi sprašujejo, ali so medicinske gobe res varne za uporabo? Kako jih potrebno jemati za optimalne učinke ter kje jih lahko kupite? Na vse to vam bomo odgovorili v tem članku. 

Kaj so medicinske gobe? 

Medicinske gobe niso zgolj običajne užitne gobe, ki jih najdemo v kuhinji, temveč gre za gobe, bogate z bioaktivnimi spojinami, kot so polisaharidi, triterpeni, steroli in antioksidanti, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje. 

Medicinske gobe izvirajo iz različnih delov sveta, odvisno od vrste. Na primer, resasti bradovec (Hericium erinaceus) in reishi (Ganoderma lucidum) prihajata iz Azije, predvsem Kitajske in Japonske, kjer sta ključna dela tradicionalne medicine. 

Cordyceps (Cordyceps sinensis), prav tako izredno popularna medicinska goba, izvira iz visokih planot Tibeta, kjer raste kot parazit na ličinkah insektov. Vsaka izmed teh gob ima dolgo zgodovino uporabe, ki sega več tisoč let nazaj.

Zakaj se uporabljajo medicinske gobe? 

Medicinske gobe imajo številne pozitivne učinke na zdravje, ki so podprte z znanstvenimi raziskavami. Poglejmo si glavne učinke:

Krepitev imunskega sistema

Polisaharidi, kot so beta-glukani, ki so prisotni v mnogih medicinskih gobah, spodbujajo aktivnost imunskih celic, kar krepi odpornost proti okužbam in boleznim. Ta študija je pokazala, da lahko uživanje teh spojin izboljša imunski odziv pri ljudeh.

Protivnetno delovanje

Medicinski gobi, kot sta reishi in čaga, vsebujeta spojine, ki zmanjšujejo vnetne procese v telesu. Protivnetni učinki pomagajo pri kroničnih boleznih, kot so artritis in kardiovaskularne bolezni (*).

Antioksidativne lastnosti

Čaga in šitake sta med najbolj znanimi gobami z močnimi antioksidanti, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale in ščitijo celice pred poškodbami. To pomaga pri preprečevanju staranja in zmanjšanju tveganja za razvoj kroničnih bolezni (*).

Podpora kognitivnim funkcijam

Resasti bradovec (lion’s mane) dokazano spodbuja rast živčnih celic in s tem izboljšuje spomin ter kognitivne funkcije. Uporablja se tudi pri nevrodegenerativnih boleznih, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen (*).

Povečanje energije in vzdržljivosti

Cordyceps povečuje oksigenacijo v telesu in s tem izboljšuje telesno zmogljivost ter vzdržljivost. Pogosto se uporablja med športniki za povečanje energije in boljše rezultate pri telesnih aktivnostih (*).

Podpora mentalnemu zdravju

Reishi ima pomirjujoč učinek na centralni živčni sistem. Pomaga zmanjševati anksioznost, stres in izboljšuje kakovost spanja. Zaradi teh lastnosti se pogosto uporablja pri naravnem zdravljenju tesnobe (*).

Zaviranje rasti tumorjev

Lentinan, prisoten v gobi šitake, je bil povezan z zaviranjem rasti tumorjev, saj krepi imunski sistem v boju proti rakavim celicam. Ta goba se v nekaterih primerih uporablja kot dopolnilo v onkološkem zdravljenju (*).

Podpora srčno-žilnega zdravja

Reishi lahko pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in zniževanju ravni slabega holesterola (LDL), kar zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni (*).

Medicinske gobe ponujajo celosten pristop k podpiranju zdravja, saj kombinirajo protibolečinske, protivnetne, imunomodulatorne in antioksidativne lastnosti, kar omogoča širok spekter uporabe. 

Najbolj znane medicinske gobe

Resasti bradovec (Hericium erinaceus)

Resasti bradovec, znan tudi kot lion's mane, je ena izmed najbolj cenjenih medicinskih gob zaradi svojega izjemnega vpliva na možgane.

resasti bradovec

V tradicionalni medicini ga uporabljajo za izboljšanje kognitivnih funkcij, spomin in splošno duševno zdravje. Študije so pokazale, da resasti bradovec spodbuja rast živčnih celic in lahko pomaga pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen​.

Poleg tega je resasti bradovec znan tudi po svojem protivnetnem delovanju ter sposobnosti izboljšanja prebave, kar pripomore k splošnemu zdravju prebavil.

Študija objavljena v Biomedical Research je pokazala, da uživanje resastega bradovca lahko izboljša kognitivne funkcije pri starejših odraslih​.

Kordiceps (Cordyceps sinensis)

Kordiceps je goba, ki izvira iz Tibeta in Nepala, kjer raste na visokih planotah. Znana je po svoji sposobnosti izboljšanja fizične zmogljivosti in povečanja energije.

kordiceps

Uporablja se tudi kot naravni adaptogen, kar pomeni, da pomaga telesu prilagajati se stresu. Študija, objavljena v Journal of Alternative and Complementary Medicine, je pokazala, da lahko Kordiceps poveča oksigenacijo telesa in izboljša vzdržljivost​. 

Poleg tega je Kordiceps cenjen zaradi svojih imunomodulatornih in protivnetnih lastnosti. Uživanje Kordicepsa lahko pomaga pri uravnavanju imunskega sistema ter podpira zdravo delovanje srca in ožilja.

Reiši (Ganoderma lucidum)

Reiši, imenovan tudi "goba nesmrtnosti," je ena izmed najbolj cenjenih medicinskih gob na svetu.

reiši

Izvira iz Kitajske, kjer jo že tisočletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Reiši je znan po svojih močnih imunomodulatornih, protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. 

Študije so pokazale, da lahko uživanje reišija pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, izboljšanju kakovosti spanja in zmanjšanju simptomov tesnobe in depresije​.

Čaga (Inonotus obliquus)

Čaga je goba, ki raste predvsem na brezah v hladnih podnebjih, kot sta Sibirija in severna Evropa. Je eden najmočnejših antioksidantov v naravi, kar pomeni, da učinkovito ščiti telo pred škodljivimi prostimi radikali. 

čaga

Čaga je prav tako znana po svojih protivnetnih in protitumorskih lastnostih. Študije so pokazale, da lahko čaga podpira zdravo delovanje imunskega sistema in pomaga pri boju proti rakavim celicam​.

Šitake (Lentinula edodes)

Šitake je goba, ki izvira iz Vzhodne Azije in je znana po svojih imunomodulatornih in protitumorskih lastnostih. Vsebuje spojino imenovano lentinan, ki je močan polisaharid in lahko pomaga pri izboljšanju imunskega odziva ter boj proti raku. 

šitake

Študija objavljena v Journal of Microbiology and Biotechnology je pokazala, da ima šitake močne antioksidativne lastnosti in lahko podpira splošno zdravje​.

Kako jemati medicinske gobe?

Medicinske gobe lahko uživamo na več načinov, odvisno od osebnih preferenc in ciljev. Najpogostejše oblike uživanja so:

V prahu: Gobji prah oz. ekstrakti se lahko dodaja v smoothieje, napitke ali celo jedi, kar omogoča enostavno vključitev v vsakodnevno prehrano.

V obliki prehranskih dopolnil: Gobe so pogosto na voljo v obliki kapsul ali tablet, kar omogoča enostavno in natančno odmerjanje.

Kot čaji ali napitki: Nekatere medicinske gobe, kot sta reishi in čaga, so na voljo tudi kot čaji, ki jih lahko pijete dnevno za podporo imunskemu sistemu in splošnemu zdravju.

Pri uživanju medicinskih gob je pomembno upoštevati priporočene odmerke in jih postopoma vključiti v vašo prehrano. Nekateri ljudje so lahko občutljivi na določene gobe, zato je priporočljivo začeti z manjšimi odmerki in jih postopoma povečevati.

Kje najti najkvalitetnejše ekstrakte gob? 

Dejstvo je, da je večina prehranskih dopolnil oz. napitkov z gobami zelo nizke kvalitete, zaradi česar to takšni izdelki zelo neučinkoviti kljub relativno visoki ceni.

Če želite uživati najkvalitetnejše medicinske gobe, ki jih je možno dobiti na trgu, vam priporočamo izdelek MagicRooty. 

Priprava napitka MagicRooty

MagicRooty je edinstven naraven napitek, ki združuje moč medicinskih gob in adaptogenih zelišč. Vsebuje gobi resasti bradovec in cordyceps, ki skupaj z yerba mate čajem, rožnim korenom ter drugimi naravnimi sestavinami zagotavljajo dolgotrajno energijo, izboljšano koncentracijo in zmanjšanje stresa. 

MagicRooty je idealna izbira za tiste, ki želijo naravno povečati svojo energijo brez negativnih stranskih učinkov, ki jih povzročajo drugi stimulansi. 

Ena skodelica MagicRooty-ja vam zagotavlja 4-6 ur energije in fokusa, kar je idealno za dolge delovne dni ali intenzivne športne aktivnosti. Poleg tega MagicRooty vsebuje samo 50 mg kofeina, kar je bistveno manj kot običajna skodelica kave, zaradi česar je precej boljši napitek od kave. 

MagicRooty je rezultat slovenskega razvoja in združuje kakovostne sestavine z odličnim okusom po kakavu, kar ga naredi edinstvenata.

Če vas zanima več o MagicRooty-ju, kliknite sem >>

Naslednja objava

Adaptogene rastline: Koristi, učinki in nevarnosti? - FeelRooty

Dodaj komentar

Vsi komentarji so pred objavo pregledani.

To spletno mesto ščiti reCAPTCHA, pri čemer veljajo Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji uporabe.