medicinske gobe

Resasti Bradovec (Lion’s mane): Čudežna goba za zdravje možganov in telesa

resasti bradovec (Lion's mane)

Kaj je resasti bradovec?

Lion's mane, znanstveno znan kot Hericium erinaceus in v slovenščini imenovan resasti bradovec, je vrsta užitne in zdravilne gobe, ki spada v družino Hericiaceae. Njeno ime izhaja iz njenega videza, saj spominja na levjo grivo z dolgimi, visečimi belimi bodicami. Goba je znana tudi pod imeni kot so "opičja glava", "ovčja glava" in "bradata zobata goba". Tradicionalno se uporablja za izboljšanje zdravja možganov, kar potrjujejo tudi mnoge znanstvene študije. Vendar ima ta goba še mnogo drugih pozitivnih učinkov (1).

Iz kje prihaja?

Resasti bradovec izvira iz Severne Amerike, Evrope in Azije. V naravi raste na poškodovanih in odmrlih drevesih, zlasti na bukvah. Tradicionalno so jo gojili na Kitajskem in Japonskem, kjer so jo uporabljali kot zdravilno gobo že več stoletij. Danes jo gojijo po vsem svetu zaradi njenih številnih koristi za zdravje.

Resasti bradovec uporaba

V tradicionalni kitajski medicini so resasti bradovec uporabljali za zdravljenje različnih težav, kot so prebavne motnje, vnetja in živčne motnje. Japonci so jo prav tako uporabljali za izboljšanje kognitivnih funkcij in spodbujanje zdravja možganov. Goba je bila cenjena zaradi svojih adaptogenih lastnosti, kar pomeni, da pomaga telesu pri prilagajanju na stres in obnavljanju ravnovesja.

Resasti bradovec učinki

Resasti bradovec je pridobil pozornost sodobne znanosti zaradi svojih številnih koristi za zdravje, ki so jih potrdile različne študije. Tukaj je nekaj glavnih koristi:

1. Lahko pomaga pri demenci

Sposobnost možganov za rast in tvorbo novih povezav se s starostjo pogosto zmanjšuje, kar lahko pojasni, zakaj se pri mnogih starejših odraslih poslabša mentalno delovanje (2).

Raziskave so pokazale, da resasti bradovec vsebujejo dve edinstveni spojini, hericenone in erinacine, ki lahko spodbujata rast možganskih celic (3).

Poleg tega so študije na živalih ugotovile, da lahko resasti bradovec pomaga ščititi pred Alzheimerjevo boleznijo, degenerativno možgansko boleznijo, ki povzroča postopno izgubo spomina.

Pravzaprav so študije pokazale, da Lion’s mane goba in njeni izvlečki zmanjšujejo simptome izgube spomina pri miših ter preprečujejo nevronalne poškodbe, ki jih povzročajo beta-amiloidne obloge, ki se kopičijo v možganih med Alzheimerjevo boleznijo (4, 5, 6).

Študija iz leta 2020 na ljudeh z blagim Alzheimerjevim sindromom je pokazala, da je dodatek 1 gram Lion’s mane gobe dnevno za 49 tednov bistveno izboljšal rezultate kognitivnih testov v primerjavi s placebom (7).

Sposobnost resastega bradovca za spodbujanje rasti živcev in zaščito možganov pred Alzheimerjevo boleznijo lahko pojasni nekatere njene koristne učinke na zdravje možganov.

2. Pomaga pri lajšanju blagih simptomov depresije in anksioznosti

Dandanes tretjina ljudi v razvitih državah doživlja simptome anksioznosti in depresije (8, 9).

Medtem ko obstajajo številni vzroki za anksioznost in depresijo, lahko kronično vnetje igra pomembno vlogo.

Raziskave na živalih so pokazale, da izvleček resastega bradovca deluje protivnetno in lahko zmanjša simptome anksioznosti in depresije pri miših (10).

Druge študije na živalih so pokazale, da lahko izvleček Lion’s mane prav tako pomaga pri regeneraciji možganskih celic in izboljšanju delovanja hipokampusa, predela možganov, ki obdeluje spomine in čustvene odzive (11, 12).

Raziskovalci menijo, da izboljšano delovanje hipokampusa lahko pojasni zmanjšanje anksioznega in depresivnega vedenja pri miših, ki so prejemale te izvlečke.

Čeprav so te študije na živalih obetavne, je raziskav na ljudeh relativno malo.

Majhna študija iz leta 2010 na ženskah v menopavzi je pokazala, da je uživanje piškotov, ki so vsebovali resasti bradovec, vsak dan en mesec, pomagalo zmanjšati samoporočane občutke razdraženosti in anksioznosti (13, 14).

3. Lahko pospeši okrevanje po poškodbah živčnega sistema

Živčni sistem vključuje možgane, hrbtenjačo in druge živce, ki se raztezajo po celotnem telesu. Te komponente delujejo skupaj pri pošiljanju in prenašanju signalov, ki nadzorujejo skoraj vse telesne funkcije.

Poškodbe možganov ali hrbtenjače lahko povzročijo resne medicinske zaplete, kot so paraliza ali izguba mentalnih funkcij, okrevanje pa je pogosto dolgotrajno.

Raziskave kažejo, da lahko izvleček resastega bradovca pomaga pospešiti okrevanje po takšnih poškodbah s spodbujanjem rasti in obnove živčnih celic (15, 16). Prav tako lahko zmanjša resnost možganskih poškodb po možganski kapi.

4. Ščiti pred razjedami v prebavnem traktu

Razjede se lahko pojavijo kjerkoli v prebavnem traktu, vključno z želodcem, tankim in debelim črevesjem.

Dva glavna vzroka za želodčne razjede sta prekomerna rast bakterije H. pylori in poškodba želodčne sluznice, pogosto zaradi dolgotrajne uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) (17).

Resasti bradovec lahko zaščiti pred razvojem želodčnih razjed tako, da zavira rast H. pylori in ščiti želodčno sluznico pred poškodbami (18).

Nekaj starejših študij je pokazalo, da lahko izvleček Lion’s mane gobe prepreči rast H. pylori v laboratorijskih pogojih, vendar ni študij, ki bi preučevale ta učinek v želodcu (19, 20).

Študija iz leta 2013 na živalih je pokazala, da je izvleček Lion’s mane bolj učinkovit pri preprečevanju alkoholom povzročenih želodčnih razjed kot tradicionalna zdravila za zniževanje kisline, in to brez negativnih stranskih učinkov (21).

Resasti bradovec lahko prav tako zmanjša vnetja in prepreči poškodbe tkiva v drugih delih črevesja. Lahko pomaga pri zdravljenju vnetnih črevesnih bolezni, kot sta ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen (22, 23, 24).

Študija iz leta 2016 je pokazala, da je uživanje prehranskega dopolnila, ki je vsebovalo 14% izvlečka resastega bradovca pri ljudeh z ulceroznim kolitisom po treh tednih znatno zmanjšalo simptome in izboljšalo kakovost življenja (25).

Vendar je enaka študija pri bolnikih s Crohnovo boleznijo pokazala podobne rezultate kot placebo (26).

5. Zmanjšuje tveganje za srčne bolezni

Glavni dejavniki tveganja za srčne bolezni vključujejo debelost, visoke trigliceride, oksidiran holesterol in povečano strjevanje krvi.

Raziskave kažejo, da lahko resasti bradovec vpliva na te dejavnike in zmanjša tveganje za srčne bolezni.

Študije na podganah in miših so ugotovile, da resasti bradovec izboljšuje presnovo maščob in znižuje trigliceride (27).

Podgane, hranjene z visoko vsebnostjo maščob in izvlečkom resastega bradovca, so imele po 28 dneh 27 % nižje trigliceride in 42 % manjše povečanje telesne teže (28).

Študije v epruvetah so pokazale, da resasti bradovec preprečuje oksidacijo holesterola, kar zmanjšuje tveganje za srčni napad in kap (29).

Poleg tega resasti bradovec vsebuje hericenone B, ki zmanjšuje strjevanje krvi (30).

6. Pomaga pri obvladovanju simptomov sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen povzroča povišane ravni sladkorja v krvi, kar lahko vodi do zapletov, kot so ledvične bolezni, poškodbe živcev in izguba vida.

Resasti bradovec lahko pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni z zniževanjem ravni sladkorja v krvi in zmanjševanjem stranskih učinkov.

Študije na živalih so pokazale, da resasti bradovec nižuje krvni sladkor pri normalnih in diabetičnih miših že pri majhnih odmerkih (31, 32).

Goba to doseže z blokiranjem encima alfa-glukozidaza, kar preprečuje učinkovito prebavo in absorpcijo ogljikovih hidratov (33).

Poleg tega lahko izvleček resastega bradovca zmanjša diabetično bolečino v rokah in nogah ter poveča raven antioksidantov (34).

7. Lahko pomaga v boju proti raku

Rak nastane, ko je DNK poškodovana, kar povzroči nenadzorovano delitev celic. Raziskave kažejo, da Lion’s mane goba vsebuje spojine z lastnostmi proti raku (35, 36).

V laboratorijskih testih je izvleček resastega bradovca povzročil hitrejše odmrtje rakavih celic pri več vrstah raka, vključno z jetrnim, kolorektalnim, želodčnim in krvnim rakom (37, 38, 39, 40).

Vendar ena starejša študija teh rezultatov ni ponovila (41).

Resasti bradovec tudi upočasni širjenje raka. Študija iz leta 2013 je pokazala, da je uživanje izvlečka resastega bradovca pri miših z rakom debelega črevesa zmanjšalo širjenje raka na pljuča za 69 % (42).

Študija iz leta 2014 je ugotovila, da je  resasti bradovec pri upočasnjevanju rasti tumorjev pri miših učinkovitejši od tradicionalnih zdravil proti raku in ima manj stranskih učinkov (43).

Vendar pa protirakavi učinki Lion’s mane gobe še niso bili testirani na ljudeh, zato so potrebne dodatne raziskave.

8. Zmanjšuje vnetja in oksidativni stres

Kronična vnetja in oksidativni stres so pogosti vzroki za bolezni, kot so srčne bolezni, rak in avtoimunske motnje (47).

Resasti bradovec vsebujejo močne protivnetne in antioksidativne spojine, ki lahko zmanjšajo vpliv teh bolezni (48).

Študija iz leta 2012 je ugotovila, da ima resasti bradovec četrto najvišjo antioksidativno aktivnost med 14 preučenimi vrstami gob (49).

Študije na živalih kažejo, da resasti bradovec zmanjšuje vnetje in oksidativni stres ter je koristen pri vnetnih črevesnih boleznih, poškodbah jeter in možganski kapi (22, 50, 51).

Goba tudi zmanjšuje vnetje, ki ga povzroča maščobno tkivo, kar je koristno pri debelosti (52).

Potrebne so dodatne študije na ljudeh, vendar so trenutni rezultati obetavni.

9. Krepi imunski sistem

Močan imunski sistem ščiti telo pred bakterijami, virusi in drugimi povzročitelji bolezni. Šibek imunski sistem pa povečuje tveganje za razvoj okužb.

Raziskave na živalih kažejo, da resasti bradovec krepi imunski sistem z večanjem aktivnosti črevesnega imunskega sistema, ki telo ščiti pred patogeni, ki vstopajo skozi usta ali nos (53).

Ti učinki so deloma posledica koristnih sprememb v črevesnih bakterijah, ki spodbujajo imunski sistem (54).

Študija iz leta 2012 je pokazala, da je dnevno uživanje izvlečka resastega bradovca skoraj početverilo življenjsko dobo miši, okuženih s smrtonosnim odmerkom bakterije salmonela (55).

Je resasti bradovec varen?

Resasti bradovec je popolnoma varen za uživanje in večina ljudi ga dobro prenaša. Redki so primeri alergijskih reakcij, ki se lahko pojavijo pri posameznikih, občutljivih na gobe. Pred začetkom uživanja resastega bradovca ali njegovih izvlečkov je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, če jemljete kakšna zdravila. 

Resasti bradovec uporaba

Optimalna dnevna doza resastega bradovca se lahko razlikuje glede na obliko in koncentracijo izvlečka. Splošno priporočilo je, da se začne z nižjo dozo in postopoma povečuje, odvisno od odziva telesa. Tipična dnevna doza je od 500 mg do 3000 mg ekstrakta resastega bradovca. Pomembno je upoštevati navodila proizvajalca na izdelku, ki ga uporabljate.

Oblike resastega bradovca

Resasti bradovec je na voljo v različnih oblikah, kar omogoča enostavno vključitev v prehrano. Tukaj je nekaj priljubljenih oblik:

Sveža ali posušena goba: Gobo lahko najdete svežo ali posušeno v specializiranih trgovinah. Svežo gobo lahko dodate v različne jedi, kot so juhe, omake, solate in jedi iz riža. Posušeno gobo je treba pred uporabo namočiti v vodi.

Prašek: Resasti bradovec v obliki prahu je priljubljena izbira, saj ga lahko enostavno dodate v smutije, napitke, juhe ali kavo. Prašek je priročen in omogoča enostavno doziranje.

Kapsule in tablete: Za tiste, ki iščejo enostaven način za uživanje resastega bradovca, so kapsule in tablete idealna izbira. Omogočajo natančno doziranje in so primerne za ljudi, ki so pogosto na poti.

Tinkture in ekstrakti: Tinkture in tekoči ekstrakti resastega bradovca so koncentrirane oblike, ki jih lahko dodate v vodo, čaj ali druge pijače. So močni in učinkoviti, vendar je pomembno, da upoštevate priporočene odmerke.

Pogosta vprašanja

1. Ali lahko resasti bradovec povzroči stranske učinke?

Resasti bradovec je varen za uživanje in le redko povzroči kakršne koli stranske učinke.

2. Ali je resasti bradovec primeren za vsakogar?

Goba je primerna za večino ljudi, vendar se priporoča previdnost pri nosečnicah, doječih materah in osebah z alergijami na gobe. 

3. Kako dolgo traja, da opazim učinke resastega bradovca?

Učinki resastega bradovca se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri ljudje opazijo izboljšanje že po nekaj dnevih uporabe, drugi pa nekje v 4-8 tednih redne uporabe. 

4. Ali lahko resasti bradovec izboljša moje kognitivne funkcije?

Da, številne študije so pokazale, da resasti bradovec lahko izboljša kognitivne funkcije, kot so spomin, koncentracija in učenje. Goba spodbuja rast živčnih celic in ščiti možgane pred poškodbami.

5. Resasti bradovec cena?

Cena kvalitetnega prehranskega dopolnila, ki vsebuje zgolj resasti bradovec, se na trgu giblje med 20 in 40 eur na mesec. Vendar obstaja način, kako lahko dobite izredno kvaliteten ekstrakt te gobe bistveno ceneje. 

Kje dobiti kvalitetno prehransko dopolnilo?

Če iščete enostaven način za vključitev resastega bradovca v vašo prehrano, je MagicRooty napitek odlična izbira. MagicRooty je slovenski izdelek, ki vsebuje visokokakovosten ekstrakt resastega bradovca, skupaj z drugimi medicinskimi gobami in adaptogenimi zelišči.

Napitek MagicRooty je zasnovan tako, da povečuje energijo, izboljšuje fokus in zmanjšuje stres. Njegov okus po kakavu je prijeten in ga zlahka vključite v svoj dnevni ritual.

MagicRooty je idealna izbira za tiste, ki želijo izkoristiti vse prednosti resastega bradovca, ne da bi se morali ukvarjati s pripravo gob ali merjenjem odmerkov. Napitek je primeren praktično za vsakogar, saj vsebuje le 50 mg kofeina na odmerek, kar je varno in učinkuje brez stranskih učinkov kave​​​​.

MagicRooty lahko naročite tukaj >> 

Zaključek

Lion's mane goba ali resasti bradovec je izjemna goba z mnogimi koristi za zdravje, zlasti za možgane in živčni sistem. Tradicionalno so jo uporabljali za izboljšanje kognitivnih funkcij in zdravljenje različnih bolezni, sodobna znanost pa potrjuje njene zdravilne lastnosti, zaradi česar priporočamo njegovo redno jemanje. 

Naslednja objava

Kordiceps: Goba za več energije in hitrejše možgane? - FeelRooty
Adaptogene rastline: Koristi, učinki in nevarnosti? - FeelRooty

1 komentar

Andrej

Andrej

Hvala za ta vrhunski članek!

Dodaj komentar

Vsi komentarji so pred objavo pregledani.

To spletno mesto ščiti reCAPTCHA, pri čemer veljajo Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji uporabe.